Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Légy kreatív, ha már unod a sok zöldséget, gyümölcsöt! Segítünk!

  4-szer kell enni belőlük minden nap

  Egyre egészségesebben élünk – állítja a Budapesti Nagybani Piac és a Gfk Hungária nemrégiben elvégzett közös kutatása. E szerint a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás az elmúlt években folyamatosan növekedett: tavaly egy átlagos magyar háztartás 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolt. Persze van még hova fejlődni, a világelső Kínában zöldségből a miénknek például éppen a dupláját eszi egy lakos egy évben.

  „A gyümölcsök, zöldségek szerepe egészségünk megőrzésében igen fontos. Bőséges vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmukkal biztosítják szervezetünk optimális működését, ezért naponta legalább 4 alkalommal javasolt többfélét fogyasztanunk belőlük” – magyarázza a további fejlődés jelentőségét Erdélyi-Sipos Alíz táplálkozástudományi szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.
   
  Légy kreatív, ha már unod a sok zöldséget, gyümölcsöt! Segítünk!

  Szerencsére ősszel is széles a kínálat, ilyenkor van szezonja a sütőtöknek, a káposztának, gyümölcsök közül az almának, birsalmának és körténe. Érdemes a hazai idénygyümölcsök- és zöldségek közül válogatni, mert leszedésüket követően ezek kerülnek leggyorsabban az asztalra. Rövidebb a szállítási útvonal és tárolást is kevésbé igényelnek, ezért vitamin- és tápanyagtartalmukat jobban megőrzik. A Budapesti Nagybani Piac közvetítésével, ahol a kínálat 60 százaléka hazai termék, a friss termények akár egy nap alatt is eljuthatnak a szüretről a tányérunkra!
   

   „A hideg évszakokban reggelire vagy vacsorára készítsünk zöldségkrémeket, vagy tegyünk friss gyümölcsöt a müzlibe, palacsintába. A sütőtökből, céklából, birsalmából sütve finom köretek készíthetők, de ne felejtsük el a hagyományos rakott ételeket sem. A különböző retkek vagy savanyú káposzta is rendkívül jó vitaminforrást nyújtanak ilyenkor” – ad ötleteket Erdélyi-Sipos Alíz, hogy lehet kevesebb féle alapanyagból is kreatívan megoldani akár napi 4-5 étkezést. Fontos, hogy a gyümölcsöket elsősorban nyersen fogyasszuk, de párolt köretként is ízletesek vadhúsokhoz és szárnyasokhoz egyaránt. És természetesen még a desszerteknél is változatosan használhatók.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés