Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Alkohol – gyógyszer vagy méreg?


  Szerző: Ivanyos Judit

  Szilveszterkor szinte elengedhetetlen a minimum egy pohár pezsgő, de gyakran ennél sokkal több is lecsusszan az átmulatott éjszaka során. Vajon mi az a mennyiség, amitől már elveszted a fejed? Hogyan kerüld el a rosszullétet, és mit tegyél, ha mégis beüt a másnap? Összegyűjtöttük az alkohol negatív és pozitív hatásait.

   

  Miért jó az alkohol?

  Pozitív hatással van az erekre, mivel tisztítja az érfalat, ezáltal csökkenti az érelmeszesedés és a trombózis kialakulását. Emellett jó hatással van a vérkeringésre és az emésztésre is. A vörösbornak igen magas a vastartalma, emiatt a vérképzésnek is jót tesz, ami különösen azoknak segít, akik vérszegények. Kitágítja a bőrben található hajszálereket, nyugtató és étvágyserkentő hatása is van.

   
  Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a túlzott alkoholfogyasztás komoly problémákhoz vezethet.

   

  Mértékkel tovább élsz

  Alkoholt is lehet fogyasztani mértékletesen. A lényeg az, hogy ne igyunk sokat és jó minőségű italokat fogyasszunk. Nincs általánosan elfogadott meghatározása a mértékletes italozásnak. A legelfogadottabb definíció szerint az a fogyasztás, amely nem károsítja a fogyasztót és környezetét.
   
  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján egy felnőtt naponta maximum negyven gramm tiszta szeszt fogyaszthat. A felmérések azt mutatják, hogy ennek a mértéknek rendszeres fogyasztása 25 év elteltével sem vezet májkárosodáshoz.
    
  Részeg
   

  Az alkohol hatása

  Megívása után az alkohol bekerül a véráramba. A vérünk nem raktározza el az alkoholt, hanem továbbjuttatja a májba, amely lebontja azt. A májunk egészségi állapotától, testsúlyunktól és még nemünktől is függ, hogy milyen gyorsan tudjuk lebontani az alkoholt. A nők általában „rosszabbul bírják” a szeszt, mivel kevesebb alkohol dehidrogenáz van szervezetükben.

   
  Kis mennyiségben örömöt, vidámságot vált ki az emberek nagy részéből, serkenti az agysejtek produktivitását és segít az emésztésben. Nagyobb mértékben azonban agresszív viselkedéshez is vezethet. Érdemes odafigyelni: álmosít, lassítja a reflexeket – éppen ezért nem szabad alkoholos befolyásoltság alatt vezetni.

   

  Mit is jelent a mértékletes szeszfogyasztás?

  Egy kampányban, amit a Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért (HAFRAC) hozott létre meghatározták, hogy ki milyen mennyiséget fogyaszthat. Nők esetében napi maximum kétegységnyi alkoholt ajánlanak, férfiaknál maximum napi 3 egységet. 4 egységet csak különleges alkalmakkor érdemes fogyasztani. A 0 egységet pedig járművezetéskor, babát váró nőknél, vagy bizonyos gyógyszeres kezelések alatt.

   

  Mennyi az annyi?

  Átlagosan egy óra alatt a máj egy egységnyi, azaz 8-12 gramm alkoholt tud lebontani. Ez a mennyiség van:
  • egy deci borban,
  • vagy egy kétcentes szeszesitalban,
  • vagy koktélban,
  • vagy egy pohár sörben.
  A véralkohol szintedet az oldalunkon található alkholkalkulátor segítségével te is ki tudod számolni. 

   

  Mit tegyél, ha beüt a macskajaj?

  A másnapos rosszullét egy átmulatott éjszaka után, pláne a szilvesztert követően gyakran felüti a fejét. Érdemes tudni: az alkohol serkenti az anyagcserét, a vizelettel számos ásványi anyag, vitamin és víz ürül ki a szervezetünkből. Kitágulnak az erek, a vércukorszint leesik, emellett gyomorirritációt is okoz. Az alkohol lebontása során, rengeteg méreg jut vérünkbe, ami mérgezést vagy annak tüneteit válthatja ki.
   
  Ilyenkor tehát elsősorban érdemes sok-sok vizet inni, de a só, a cukor, a vitaminok, az ásványi anyagok és a fehérjék is pozitív hatással vannak szervezetünkre. Jó hatással lehetnek a könnyű savlekötő ételek, egyesek szerint pedig a korhelyleves hozhat rendbe. Emellett kihúzhat a gödörből a kávé, a kóla, mivel ezek összehúzzák az ereket és emelik a vérnyomást. Ugyanakkor a szénsav, illetve a koffein gyomorirritációt okozhat.
     
  Borok
   

  Érdemes megfogadni:

  • Ha nem egyértelmű az eredete az italnak, ne fogyasszuk el, mivel az vaksághoz vagy akár halálhoz is vezethet.
  • Az alkoholt nem hatásáért, sokkal inkább a zamatos, különleges ízéért érdemes fogyasztani.
  • A kevesebb néha több!
  • Másnaposság esetén mindenképpen pótoljuk a folyadékot, ugyanis a másnaposság oka a vízveszteség.
  • A szeszfogyasztás vércukor szintünket is csökkenti, ezért érdemes valamennyi élelmiszert is fogyasztani közben – legcélszerűbb szénhidrátokat.
  • Midig figyeljünk oda a környezetünkben lévő emberekre alkoholfogyasztás közben is.
  • Fiatalkorúaknak, gyerekeknek ne adjunk alkoholt!

   

  Szilveszter – meddig mehetünk el?

  Szilveszterkor nem ritka, hogy megszalad a pohár, sőt sok helyen „elvárás” is ilyenkor felönteni a garatra. Az ünnepléshez szinte mindenhol hozzátartozik a minimum egy pohár pezsgő. Ugyanakkor nagyon oda kell figyelni a mennyiségre, illetve a különböző italok fogyasztásának sorrendjére. Egy kis emlékeztető népi bölcsesség: "sörre bor, mindenkor, borra sör, meggyötör".
   
  Hogy milyen mértékben száll fejünkbe az alkohol az sok mindennek a függvénye, például mennyire van tele a hasunk, de számít a testsúlyunk és a nemünk is. Tartsd észben: éhgyomorra ne fogyassz alkoholt. Másik fontos szabály: ne keverj össze mindenféle piát. Érdemes várni két pohár között egy kis időt, fogyassz vizet közben, mivel az segíti a májat és lassítja a felszívódást. Fontos, hogy ne igyunk kávét, energiaitalt alkoholos italok mellé.
   
  súlyos következményei lehetnek az ittas vezetésnek

   

  Amikor már túl sok

  Magyarország az alkoholfogyasztásban a világélvonalában van. Sokkoló szám: évente 12 liter szeszt fogyaszt átlagosan egy magyar ember. Kevesen tudják, de az alkohol is drog, sőt az egyik legártalmasabb. Átlagosan egy óra leteltéével 8-12 gramm alkoholt képes lebontani a máj. A hirtelen nagy mennyiségű szesz káros, mert a májnak ilyenkor nincs ideje lebontani az alkoholt és méregteleníteni a szervezetet. Ezáltal a fennmaradó méreganyagok károkat okoznak a májban, a hasnyálmirigyben, az agyban, a szívizomban és más szervekben is.
   
  Fontos tudni: az ital hatása nem fajtájától, hanem a megivott mennyiségtől függ. Ez lehet töményital, sör vagy bor is. A naponta fogyasztott alkoholmennyisége egyenesen arányos a májkárosodás kialakulásával. A májelzsírosodás, illetve a májgyulladást megállítható, ha nem fogyasztunk alkoholt meg is szűnhetnek a tünetek. A májcirrózis azonban visszafordíthatatlan.
   
  Az alkohol a pszichénkre és az idegrendszerünkre is negatív hatással van, depresszióhoz, magas vérnyomáshoz vezethet, valamint gyomor, bél és hasnyálmirigy károsodást és impotenciát okozhat. Alkoholfogyasztás esetén nagyobb eséllyel alakulhat ki rák a szájban, a torokban és a nyelőcsőben is.
   
  Minden eset persze más és más, számít, hogy egyénileg mennyire vagyunk fogékonyak, amit befolyásolhat például, a genetikánk, étkezési szokásaink, környezeti feltételeink, illetve meglévő betegségeink. A következő betegségek esetén különösen oda kell figyelni az alkoholfogyasztásra: cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák, hepatitis vírus. Az egészséges felnőtteknek és eltérő az alkoholtoleranciája. Van, akiknek már kis mennyiség is nagy károkat okoz, betegségekhez, szövődményekhez vezet.
   

  Ittas vezetés – soha ne tedd!

  Egyesek nem vesznek róla tudomást, de az ittas vezetés nagyon veszélyes és nagyban növeli a balesetek kockázatát. Még mindig jobban járunk, ha csak rendőrségi büntetést kapunk, mint ha balestet okoznánk. Ha valaki ittasan ül a volán mögé, komoly következményekkel számolhat. Amióta a zéró tolerancia érvényben van, súlyos büntetéseket szabnak ki:

   

  Pénzbüntetés:

  A legnagyobb pénzbüntetés, ami kiszabható ittas vezetésre az 1.300.000 forint. 2010 óta általában a 0,8 g/l ezrelék, illetve annál magasabb alkohol szintet 400-700.000 forinttal büntetik.

   

  Jogosítvány elvétel:

  Az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés nem csak pénzbüntetéssel jár, a legtöbb esetben a jogosítványt is bevonják. Ennek az időtartalma változó lehet: ha szabálysértésnek minősítik, akkor három hónaptól egy évig, ha bűncselekménynek, akkor egytől három évig vonhatják be.

   
  A pénzbüntetés és a hat hónap vagy annál több idejű vezetői engedély elvétele esetén egy utánképzést kell elvégezni, hogy visszaadják a jogosítványt. A szigorú képzést csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság végezheti.
   
  Az utánképzés során egy KRESZ vizsgát is újra le kell tenni és egy pszichológus által végzett állapotfelmérésen is részt kell venni. Ezeknek az eredményeknek alapján különböző programokba sorolhatnak be minket, például vezetési tanfolyam, szigorúan beszámoltató KRESZ tanfolyam vagy pszichoterápiás csoportfoglalkozások. A programok a pénztárcánkat sem kímélik, egy utánképzés 180-340.000 forint között mozog.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Ezeket is ajánljuk

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés