Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Mi a különbség a prosecco és a pezsgő között?

  A Glera szőlőből készül, amely olcsóbb, mint a Champagne. Ez azt jelenti, hogy 15 dollárnál olcsóbban is találhat tisztességes palackokat. A proseccót is nagy rozsdamentes tartályokban erjesztik, ami nagyobb buborékokat eredményez. A pezsgő könnyedebb, gyümölcsösebb változata, és remek választás könnyedebb ázsiai ételekhez.

  A prosecco és a Champagne közötti elsődleges különbség a gyártási folyamat. Míg a Champagne hagyományos módszerrel készül szőlőből, addig a Prosecco a Charmat-módszerrel, azaz tartályban történő erjesztéssel. Ez az eljárás gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb. A Prosecco jellemzően könnyedebb ízű, mint a Champagne, és trópusi ízeket és gyümölcsös jegyeket tartalmaz. Tökéletes választás egy villásreggeli mimózához.

  A Prosecco a Glera szőlőből készül, és egy második erjesztési folyamaton megy keresztül. Ez a folyamat CO2-t termel, ami a bor csillogását adja. A pezsgő és a spanyol cavák viszont Champenoise eljárással készítik a pezsgőt. A folyamat során a palackokat fejjel lefelé fordítva hagyják az állványokon. Ez a módszer eltávolítja az elhalt élesztősejteket, amelyek egyébként jelen vannak a borban.

  A prosecco előállítása olcsóbb, mivel kevesebb munkával készül. A pezsgő viszont drágább a bonyolult eljárás miatt. Egy tipikus belépőszintű üveg pezsgő körülbelül 35 dollárba kerül, míg egy kiváló minőségű üveg körülbelül 15 dollárba.

  A pezsgőt hagyományos eljárással, az úgynevezett methode champenoise eljárással készítik. Az eljárás során egy cuvee nevű alapbort, hozzáadott cukrot és élesztőt használnak. Miután az erjedési folyamat befejeződött, a szőlőt több évig érlelik. Ezután a borhoz egy második erjesztést is hozzáadnak.

  A pezsgőt a franciaországi Champagne régióban termesztett szőlőből készítik. A Pinot Meunier, a Chardonnay és a Pinot Noir fajtákból készül ez a stílus. A legtöbb pezsgő e szőlőfajták keveréke. Ezeket is kézzel szüretelik. Ezenkívül minden egyes palackot külön erjesztenek.

  A prosecco és a champagne ugyanabból a szőlőből készül, de édességükben különböznek. A prosecco édesebb, de az extra száraz stílus népszerűbb. Az extra száraz stílushoz kevés cukrot adnak az íz javítása érdekében. Az extra száraz Prosecco körülbelül 12-17 gramm maradék cukrot tartalmaz literenként. Íze inkább gyümölcsös és virágos.

  A proseccót és a pezsgőt gyakran összekeverik. Mindkettő a Charmat-módszerrel készül, és ugyanaz a nevük, de másképp állítják elő őket. A pezsgő kétlépcsős erjesztési eljárással készül, két különböző szőlőfajta felhasználásával. Ezután adják hozzá a buborékokat.

  A Prosecco a Champagne-tól eltérő karakterrel rendelkezik, és megfizethetőbb. Ezt az olasz bort a Charmat-módszerrel készítik, amely nagy tartályokban hozza létre a buborékokat. Míg a Prosecco szénsavas, addig a Champagne egy hagyományosabb módszerrel előállított pezsgő.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: pezsgő

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés