Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Újévi fogadalmak

  Gyakran teszünk fogadalmakat szilveszterkor, hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül ígéreteket tenni. Pár nappal késpbb azonban általában meggondoljuk magunkat. Érdemes talán kicsit spórolni a fogadalmakkal a sok csalódás helyett.

   
  Fogadalmat tenni akkor érdemes, amikor már eleve szerettél volna valamit megvalósítani, és már csak egy utolsó löket hiányzik. Sokszor pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy miben kellene változtatnunk, csak még nem szánjuk rá magad. Lehet, hogy eljött az idő: elkezdeni dolgozni vagy többet aludni, leszokni a cigiről, mértéktelen piálásról stb.
   
  Újévi fogadalmak
   

   

  Mi a baj az újévi fogadalmakkal?

  Statisztikák is kimutatták, hogy a szilveszteri ígéretek mintegy 80 százalékát nem tartjuk be. Nagy részükről pedig 1-2 hónap alatt lemondunk. Ennek az az egyik oka, hogy legtöbben hirtelenjében, a hangulat hevében fogadnak meg dolgokat – nincs benne valódi elszántság. Az is gondot okoz, hogy általában ezek nem végiggondolt döntések – tervek nélkül pedig nagyon nehéz végigvinni bármit. Az újévtől kezdődően pedig szembesülnek a nehézségekkel, visszasüppednek a minden napokban, a szilveszter elveszíti jelentőségét, és ezzel a fogadalom is.
    

  Népszerű fogadalmak

  A statisztikák szerint Amerikában a lakosság 37 rendszeres sportolást, 13 százaléka rendszeres táplálkozást, 7 százalék pedig a káros szenvedélyek elhagyását fogadja meg (Miller és Marlatt 1998). Általában tehát az életmódbeli változások szerepelnek a legfontosabb célok között. Ha ezeket tényleg be akarjuk tartani, nem árt pár dologra odafigyelni.
   

  Hogyan járhatsz sikerrel?

  Nem jelent túl nagy nehézséget megfogadni dolgokat, pláne, ha már lecsúszott néhány pohár pezsgő. Egyesek babonából fogadkoznak, van, aki csak másokat utánoz. Ezeknek az ígéreteknek eredményessége általában nagyon csekély. Mi lehet mégis a megoldás arra, hogy betarthassuk fogadalmunkat, hogy ne kelljen csalódnunk akaraterőnkben? Hogy ne csak a kudarcot tapasztaljuk meg, hanem képesek legyünk tényleg változtatni rossz szokásainkon?
   
  Lehet, hogy sokan lenézik az újévi fogadkozást, de önmagában azért becsületre méltó, hogy ott van valakiben a fejlődésre való vágy. Mindig érdemes célokat kitűzni magad elé. A lényeg, hogy ezeket vedd is komolyan, ha tényleg el akarod érni a kívánt változást. Íme, néhány jó tanács, ami segíthet a céljaid elérésében.
   
  • Mindig érdemes megfogalmazni egy úgynevezett „saját mantrát”, amit elővehetsz a nehezebb helyzetekben.
  • gondolkodj pozitívan.
  • Ne fukarkodj az önjutalommal, ha elértél egy új szintet.
  • Kerüld el azokat, akik visszatartanak céljaid elérésében.
  • Ne ronts ajtóstul a házba, maradj fokozatos.
   
  Ahelyett, hogy lényegtelen problémákon agyalnál, gondold végig mik lehetnek a valódi gondok életviteledben. Tényleg a bulizás az oka annak, hogy sokat dohányzol? Ne a szórakozásról, hanem a cigiről mondj le!
   
  Ne mások „jó tanácsai” szerint lavírozz. Ne azért fogadj meg valamit, mert valaki azt mondta neked, hogy az jó lesz neked.
   
  Nem érdemes fogadalmat úgy kezdeni, hogy „majd holnap vagy egy hét múlva”, mert akkor félő, hogy örökké halogatni fogod. Kezd el abban a pillanatban, amikor ígéretet tettél magadnak.
   
  Attól, hogy elsőre nem sikerült betartani a ígéretet, nem jelenti azt, hogy későbbiekben nem jöhet össze. Ne vess el, azért valamit, mert hibáztál, inkább próbálkozz újra. Ne görcsölj túlzottan – nem érdemes például úgy kezdeni egy fogadalmat, hogy „soha” vagy úgy, hogy „mostantól fogva mindig”.
   
  Próbáld meg pozitív irányban megfogalmazni ígéreted magadnak: arról szóljon, hogy mit fogsz majd véghezvinni, és ne arról, hogy mit nem fogsz megtenni. „A nem eszem csokit mostantól” – helyett, inkább mondd azt: „mától sok gyümölcsöt fogok enni”.
   

  Bónusz tanácsok

  Biztos vannak környezetben olyanok, akik egy hajóban eveznek veled, és hasonló dolgokon szeretnének változtatni. Keresd meg őket és tölts velük időt, ösztönzitek majd egymást.
   
  Nem ciki, ha leírod valahova döntésedet, akár vezethetsz naplót is célod megvalósításáról. Érdemes azt is leírni, ha már elértél valamilyen sikert.
   
  A legfontosabb pedig, hogy bízzál magadban, és abban, hogyha eleget küzdesz valamiért, akkor biztosan sikerülni fog. Hajrá – fogadalmakra fel!
   
   
   

   

   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés