Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Vigyázz! Ha nem jól koccintasz szilveszterkor, hét évig rossz lesz a szex

  És mi történik, ha hamut szórunk a pezsgőbe?

  Különösen ünnepek alkalmával szinte az egész világon hagyomány, hogy az emberek koccintanak és valamilyen formában jókivánságaikat fejezik ki egymásnak. Mégis, kultúránként és országonként nagyon különbözőek a szokások.

  Már az eredettörténettel kapcsolatban is megoszlanak egyébként a vélemények. Több elmélet is létezik arra, hogy egyáltalán miért koccintunk és mondjuk – mi magyarok például –, hogy „egészségedre”. Egyesek azokból az időkből eredeztetik, amikor az emberek még ital áldozatot is felajánlottak az isteneknek. Egy másik magyarázat szerint a koccintást a  középkorban uralkodó bizalmatlanság szülte. A poharak összeérintése során ugyanis egy kevés ital óhatatlanul átfröccsen a másik poharából. Vagyis ha abba mérget tettünk, árulkodó jel, hogy nem akarunk koccintani.
   
  A koccintás protokollja és a koccintáshoz  kapcsolódó hiedelmek is nagyon változatosak világszerte. Spanyolországban és Mexikóban szilveszterkor közvetlenül éjfél előtt a jószerencse reményében nem elégszenek meg a koccintással, esznek mellé 12 szem szőlőt is, hogy 12 kívánság teljesüljön az újévben. Mexikóban egyes helyeken ezt még azzal fokozzák, hogy aranygyűrűt is dobnak a pohár aljába és úgy isszák ki az italt (és csak az italt!), mert a babona szerint ez pénzt hoz a konyhára.
   
  Vigyázz! Ha nem jól koccintasz szilveszterkor, hét évig rossz lesz a szex
  Forrás: cupofjo.com

  Ukrajnában és Oroszországban szilveszterkor szó szerint a jókívánságokra isznak. Mielőtt arra kerül a sor, egy papírra mindenki felírja a kívánságait, a papírt elégetik, majd a hamut beledobják a pohárba és azzal együtt isszák ki a pezsgőt.

  Vannak rituálék, amiknek elvégzése nem szerencsét hoz, hanem elmaradásuk hoz balszerencsét. Franciaországban, Németországban és Kubában, ha megszakad a szemkontaktus koccintás közben, akkor hét szűk esztendő következik a hálószobában. Úgyhogy aki a felsorolt országok egyikében tervezi az év utolsó napját, erre nagyon figyeljen. (Magyarországon is illik a másik szemébe nézni, arról viszont nem tudunk, hogy kihagyása esetén hasonló retorziókat helyez kilátásba a néphagyomány.)

  Ezt a témát minden kétséget kizáróan  Csehországban sikerült a legjobban kimaxolni. Az alábbi „rövidke” listát kell végigcsinálni, különben üldözni fog a balsors: az első korty előtt a társaság minden tagjával koccintani; mindenkinek mondani, hogy egészségére; az illető szemébe nézni; úgy koccintani, hogy az ital ne löttyenjen ki; a kezeknek nem szabad keresztezniük egymást. És akkor ha mindezek után, de még ivás előtt, elfelejtjük a poharat az asztalhoz érinteni, akkor mit sem ért az egész...
   

  A vízzel koccintás a legtöbb helyen nem illendő, több helyen pedig akár halált is hozhat a babona szerint. Spanyolországban „csak” 7 év rossz szex jár érte.

  Grúziában akár karizom-erősító gyakorlatnak is beillene a koccintás. Minden tradicionális vacsora közelező tartozéka a Tamada (ceremóniamester), aki egy este során akár 30-szor is koccintásra szólíthatja az asztaltársaságot. Kezdetben barátra, élő és elhunyt családtagokra koccintanak, az idő előrehaladtával (és a véralkohol szint növekedésével) viszont már egyre jelentéktelenebb dolgokra is. A móka egyébként visszahull a Tamadara, neki ugyanis minden alkalommal teljesen ki kell innia a pohár tartalmát. Sörrel viszont egyszer sem szabad koccintani, az szerencsétlenséget hoz Grúziában.

  Ausztráliában ha két baráti társaság van egy helyen, koccintáskor heccelik egymást, beszólogatnak egymásnak. Csak tréfából csinálják, itt véget is ér mindig a történet, ám a  hagyományt nem ismerő vendégek sokszor megijednek, hogy hamarosan tömegverekedés tör ki.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés