Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Pezsgőkészítés házilag

  Akár otthon is készíthetünk pezsgőt, ha megfelelő felszereléssel rendelkezünk. Újbort használva elérthető a másodlagos erjesztés, mivel így természetes úton kerül szén-dioxid az italba, míg a kész pezsgő karakteréhez expedíciós likőr szükséges. 
  Pezsgőkészítés házilag

   A pezsgőkészítés folyamata: 

  • Alap- és töltőbor kezelése
  • Töltés
  • Erjesztés
  • Átrakás
  • Seprő eltávolítása
  • Likőrözés  

  Alap- és töltőbor kezelése 

  Az alapbor mindig egészséges szőlőből készült, hibátlan, élénk savérzetű bor legyen, melynek alkoholtartalma 10-11 v/v%, a savtartalma pedig 7-7,5 g/l. A töltőbor, ami majd a nyomásálló pezsgőspalackba kerül a következő összetevők meghatározott arányú keveréke: alapbor, cukoroldat, derítőanyagok és fajélesztő. Először 7 dl alapborban alapos keveréssel oldjunk fel 1 liter 50 %-os cukoroldatot. A pezsgő erjedéséhez mindenképp olyan élesztőt kell beszereznünk, ami hideg- és nyomástűrő. Ezután 4,5 liter alapbort keverjünk össze 0,5 liter cukoroldattal, majd forrásig melegítsük és fedjük le. Miután kihűlt, tegyük bele az élesztőt. A derítőanyagok szerepe az erjedés utáni seprő ülepítésében van, ezt elérhetjük például csersav-zselatinos derítéssel.
   
  Pezsgőkészítés házilag
   

   Töltés 

  Az elkészült töltőborral a tiszta pezsgőspalackot megtöltjük úgy, hogy 3-4 ujjnyi légtér maradjon. Ezután a palackot műanyag pezsgősdugóval lezárjuk, melyet huzallal vagy a huzalkosárral a palack nyakához rögzítjük. A palack tartamát összerázzuk és szobahőmérsékleten egy napig állni hagyjuk. Az elhelyezésénél fontos, hogy a palackban lévő légbuborék a hasmagasságának közepén helyezkedjen el.  
   

  Erjesztés 

  A pezsgő minősége nagyban befolyásolható az erjesztéssel, mely egyenletes hőmérséklet esetén, ha minél lassabban és egyenletesebben megy végbe, annál finomabb ital érhető el. Ez a folyamat két-három hónapig tart, ami alatt előfordulhat, hogy egy-egy palack felrobban. Ha ez túl gyakran megesik, akkor a palackokat hideg vízzel locsoljuk. Ha azonban az erjedés túl lassú és a seprő leülepedett, akkor rázzuk fel óvatosan, ügyelve arra, hogy a palackban lévő túlnyomás nehogy szétfeszítse azt.  
   

  Átrakás

  3-4 hónappal az erjedés után, amikor a seprő leülepedett óvatosan rázzuk fel a palackot és a korábbinál hidegebb helyre fektessük le. Nyáron másodszor is rázzuk fel, majd állítsuk fejjel lefelé, ezután a seprő 2-3 hónap elteltével ismét leülepedik.  
   

  A seprő eltávolítása 

  Legkorábban a második átrakás után 2-3 hónappal távolíthatjuk el a seprőt. Ezt jégdugóba fagyasztva kell kilövetni. A folyamat a következőképpen zajlik: a pezsgőt fejjel lefelé állítva 4-6 °C-ra hűtsük le, ezután mártsuk a nyakát – 20-25°C-os hűtőfolyadékba. Így a palack nyakában a jégdugónak 10-15 perc alatt ki kell alakulnia majd a szénsav nyomása hatására kilökődik. Ez alatt az elvesztett kb. 1 dl pezsgőt expedíciós likőrrel vagy nyers pezsgővel pótolhatjuk. Végül visszadugózva, fektetve tároljuk a palackot.  
   

  Likőrözés  

  Az expedíciós likőr adja a pezsgő karakterét, pontos összetétele éppen ezért mindig titkos, de alapvetően jó minőségű óborból, finomított kristálycukorból és ízesítő anyagból áll. A likőr minősége annál jobb, minél jobban összeérnek az alkotóelemei. A pezsgőhöz adás után alaposan rázzuk össze és legalább egy hónapig hűvös helyen fektetve tároljuk.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés