Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Pezsgőtermelő országok

  Magyarország

  Magyarországon pezsgőkészítéssel először Esch és Tsa foglalkozott, majd a pécsiLittke (1876). Az 1880-as évektől pedig a budafoki Törley (1882) cég foglalkozott pezsgőgyártással.
  Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt. A seprőt úgy távolították el, hogy a szénsav nagy része megmaradt.
    

  Törley 

  „Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagne-i pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani.” – vetette papírra e mondatot TÖRLEY József 1882-ben, amikor elhatározta, hogy a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit Magyarországon kamatoztatja.
   
  Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyeknek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon, az akkori Promontor területén lelt, a jó minőségű pezsgő gyártásának előfeltételeit biztosító, ideális, télen-nyáron állandó hőmérsékletű, mészkőbevájt pincékre, a pezsgő bölcsőhelyével Champagne-vidékével megegyezően. A gyárat francia szakemberek szerelték fel, francia származású volt az önállósodásáig gyárvezetőként dolgozó Louis François is.
   
  TÖRLEY József nemcsak üzletembernek, de szakembernek is kiváló volt. Gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Újításai közül az egyik legjelentősebb: Magyarországon Ő vezette be elsőként a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálás). Üzeme a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett.
   
  A millenniumi kiállításon TÖRLEY-ék már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjük pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként szerepelt. A század elejére a TÖRLEY már a „magyar pezsgő”, amely olyan népszerű volt, mint a pesti operett. E név egyet jelentett a mámorító itallal, amely szállodák, kávéházak, vendéglők, orfeumok és bárok kínálatában egyaránt szerepelt.
   
  1907-ben ünnepelte a gyár negyedszázados jubileumát. A TÖRLEY pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában. Ami pedig a legnagyobb elismerés: ekkor már Párizsban is ittak TÖRLEY-t.
   
  A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. A háborút követően, az 1950-es államosításig az üzem tetszhalott állapotban vegetált, mindössze négy főt foglalkoztatott.
   
  Mára a TÖRLEY évi 10-12 millió palack termeléssel, közel 35%-os értékbeni piaci részaránnyal őrzi a magyar pezsgőpiac vezető helyét. A pezsgő, immár több mint százhuszonöt éve a hagyomány és minőség jegyében készül, és ma is népszerű idehaza és világszerte egyaránt.
   

  FrançoisBrutNature Nyerspezsgő 2009 

  FrançoisBrutNature Nyerspezsgő 2009
  Illatában a hosszú évek palackos érlelésének aromái mutatkoznak, nem tolakodóan inkább elegánsan. Citrusok, élesztő, körte és kenyérhéj, mindenből egy csipetnyi, mely illatokat a finom gyöngyözés tart lebegésben. Ízében egyszerre gazdag, sokrétű és légies. A szénsav krémesen olvad el a szájban, mely udvariasan adja át a helyét a finom savaknak és a szárazan búcsúzó utóíznek. 
   

   

   

   

   

  Törley Chardonnay BrutNature 2009 

  Törley Chardonnay BrutNature 2009
  Ez a pezsgő 100% chardonnay szőlőfajtából készült, melyet az Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogattunk. Fineszes illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő finom tósztos jegyek, de jól érezhető a chardonnay szőlőfajta tiszta és érett gyümölcsössége is. Az apró buborékok szűnni nem akaró áramlása teszi igazán elegánssá e Chardonnay-t. Szájban vibráló, ahol az üde savtartalom kiváló egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos, delikátos pezsgő ízek sokaságával és egy közepesen hosszú világos, élesztős utóízzel. 
   
   
   
   
   

  Törley Chardonnay Brut 2009 

  Törley Chardonnay Brut 2009
  Ez a pezsgő 100% Chardonnay szőlőfajtából készült, melyet az Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogattunk. Fineszes illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő finom tósztos jegyek, de jól érezhető a chardonnay szőlőfajta tiszta és érett gyümölcsössége is. Az apró buborékok szűnni nem akaró áramlása teszi igazán elegánssá e Chardonnay-t. Szájban vibráló, ahol az üde savtartalom kiváló egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos, delikátos pezsgő ízek sokaságával és egy közepesen hosszú világos, élesztős utóízzel. 
    
   
   
   
   
   
   

  Francois PresidentBrut 2009 

  Francois PresidentBrut 2009
  Színében világoszöld, melyben intenzíven szállnak fel az apró szénsavgyöngyök. Illata visszafogott, de elegáns, narancshéj, keksz és egy pici zöldalma keveréke. Komplex, finoman megérett, szájban selymesen szétolvadó pezsgő. A néhány gramm maradékcukor szinte észrevétlen marad, éppen csak lekerekíti a korty végét, hogy a virgonc savakkal szép párt alkossanak. 
   
   
   
   
   
   
   
   

  FrançoisPresidentRoséBrut 2009 

  FrançoisPresidentRoséBrut 2009
  Igazi rozé szín, olyan, mint a fácán szeme. Illata tele élettel, piros bogyós gyümölcsök, főleg a cseresznye illatával, melyet szépen kiegészít a több mint három éves palackos érlelésből származó komplex és sokrétű illat. Ízben légies, tiszta, citrusos. Egy kortyban a fajta minden szépsége. 
   
   
   
   

   

   

   

  Garamvári Szőlőbirtok 

  Chateau Vincent pezsgők 

  A Garamvári család 1996-ban megvásárolta a Palugyai pincét (alapítva 1897-ben), amelyet a hagyományos pezsgőgyártáshoz már a korábbi tulajdonosok is eredményesen használtak.
   
  A pince, amelynek felújítása több, mint 3 évet vett igénybe egy olyan termelő üzemmé vált, ahol közel 5.000 m2 pezsgő érlelési tér és mintegy 30.000 Hl bor befogadására alkalmas tároló hely jött létre. Ehhez mindazokat a technológiai berendezéseket is beállították, amelyek ma a borászatban és a pezsgőgyártásban a legjobb minőséget reprezentálják. http://garamvariszolobirtok.hu/img/spacer.gif
  A Chateau Vincent pezsgőcsalád születését egy évtizedes készülődés és 25 éves pezsgőgyártási gyakorlat előzte meg. A technológia megválasztásában a gyártás irányítója Garamvári Vencel arra törekedett, hogy a kifogástalan minőségű alapbor oly módon váljon pezsgővé, hogy a technológia - erjesztés és érlelés- során keletkezett minden nemes illat és finom zamatanyag maximális értékben megőrizhető legyen. Ezért az erjesztés, érlelés, likőrözés ugyanabban a palackban történik, melyben a pezsgő a fogyasztóhoz kerül. Az alacsony hőmérsékleten, lassan és finoman végbemenő erjedés a hosszú érlelési idő – 18-24 hónap - alatt bekövetkező élesztőautolízis és a jól megválasztott technológia garantálja a tradicionális pezsgőjelleg maradéktalan kialakulását. Az ily módon készült pezsgő gazdag szénsavtartalma finom, elegáns gyöngyözésű, tartós és lágy, a bor ízében integrálódott szénsavérzettel és nemes, pikáns élesztőzamattal rendelkezik. Minőséget éveken keresztül megőrzi, és élvezeti értékét a harmonikus ízek és a finom szénsavtartalom együttesen biztosítja. Jelenleg hét típusa van, melynek a gyártástechnológiája egy és ugyanaz, de a pezsgő alapbora és a készpezsgő cukortartalma különböző.
  Ez a pezsgőgyártási methodus a champagne-i iskola szabályain alapszik. Az alapbor lellei birtokunkról száramazik, ahol a minőség érdekében csak a szín-mustot és az első frakciót használjuk a pezsgő-cuvéehez.
   
   
  A nyerspezsgő erjesztéséhez olyan szelektált pezsgőtörzseket választunk ki, amelyek nem csak a hatékony és tiszta erjedést garantálják alacony hőmérsékleten, hanem íz és zamat anyagaikban és illatukban is kiválók. Az érlelés után a seprő lerázása, lefagyasztása, majd kilövetése a legnagyobb szakmai kihívás. Ezt követően a gyártási titokként alkalmazott expediciós likőr határozza meg a Chateau Vincent pezsgők kategóriába tartozását (extra brut, extra dry, sec,stb). 
   

  Vincent Extra Dry 2002 

  Vincent Extra Dry 2002
  A tradicionális technológiával készült pezsgőbor azt jelenti, hogy a fogyasztó abban a palackban kapja a pezsgőt, melyben az erjedt és érlelődött. A hosszan élvezhető utóízű pezsgő intenzív, gyümölcsillatú Chardonnayból és finom, savtartalmú Rajnai Rizlingből készült.
   
  Ezt a pezsgőt elsősorban Chardonnay és Rizling szőlőből készült alapborból termeljük, mely boroknak házasítását a savegyensúly és az elegancia figyelembevételével alakítjuk ki. A gondos erjesztés és hosszú érlelés után a pezsgő a rázópadra, majd a degorzsálóba kerül, ahol a munkáját befejező nemes élesztősejtek tömörített üledékét kilöveléssel eltávolítjuk. Ezután a pezsgőhöz illő, különleges minőségi borból készült expedíciós likőrt adagolunk mintegy 15-20 ml-t palackonként, hogy a pezsgő cukortartalmát 10-12 g/l-re növeljük. Ez a pezsgő, még finom, száraz pezsgőnek tekinthető, de itt már a domináns savtartalmat finom maradék cukortartalommal ellensúlyozzuk. A fogyasztók többsége ezt a kategóriát kedveli a legjobban.
   

  Vincent Evolution Rose Dry 2007 

  Vincent Evolution Rose Dry 2007
  A 2007.évjáratú szüret igen kedvező volt, melynek eredményeként a Pinot Noir szőlőnk korán elérte a 18 M fokot, és emellett a savtartalom is meghaladta a 8 ‰- et. A gyors feldolgozás lényege volt a zúzás, bogyózás után 8 órát tartottuk a mustot héjon , majd a színlé levételével indult az első erjesztés. A szép színű alapbort márciusra (2008) stabilizáltuk és ez év áprilisában került sor a tirage töltésre és a palackban történő második erjesztésre. Ez 13 °C-on 6 hónapig tartott, melyet tovább 36 hónapos érlelés követett.
   
  A pezsgősítés során megőrizte a Pinot Noir egzotikus, epres fűszeres jellegét és a szőlő friss gyümölcsösségét. Apró, szájban olvadó gyöngyöcskéi dúsan gördülnek le torkunkon kóstoláskor. A dús szénsavtartalom jól integrálódik a borban és erősíti a pezsgő tradicionális jellegét. 
   

   

  Vincent PrestigeBrut 2005 

  Vincent PrestigeBrut 2005
  A PrestigeBrut 2008-ban került először forgalomba a 2005-ös évjáratból, tehát a 2005-ös az első ilyen néven forgalmazott pezsgő.
   
  A pezsgő 100 %-ban Pinot Noirból készült, a szőlőt saját telepítésű Balatonlellei ültetvényünkről szüreteltük. A szüret időpontja 2005. szeptember 10-12.volt és ez évben az időjárás hosszú ősszel kedvezett a szőlőknek.
   
  A szőlő feldolgozását előzetes válogatás és gyors préselés jellemezte, melynél csak a szín és az első présmustot használtuk pezsgő készítésre. A technológia eredménye volt egy ezüstfehér színű, szép savszerkezetű must. Ezt 15 °C-on acéltartályban erjesztettük és az alapbor 3 hónapig volt finom seprőn. A nyers töltést 2006.március végén végeztük és a másoderjedés, valamint érlelés után az első palackok 2008 márciusában kerültek forgalomba.
   
  Ebből az évjáratból 34.000 palackot töltöttünk, jelenleg is mintegy 20.000 palackkal rendelkezünk.
  A seprőn tartás és érlelés e palack mennyiségre vonatkozik, hiszen a degorzsálását csak az értékesítés figyelembe vételével végezzük, ezért a legkorábban 22 hónapos korban degorzsáltuk a pezsgőt, de ez ma már a most forgalomba hozott tételeknél 5 éves seprőn tartást is elér. A pezsgő ugyanis mindaddig nem oxidálódik, és csak igen lassan fejlődik, amíg a seprőn érleljük.
   
  A szőlőt saját telepítésű balatonlellei ültetvényükről szüreteltük, melynek neve Magyal-dűlő és talaja lösz.
  A pezsgőbor cukortartalma 10 g/L és savtartalma 7,3 g/L. Ez utóbbi minimális mértékben változhat a hozzáadott expedíciós likőr és az érlelés során végbemenő savcsökkenés révén. 
   

  Vincent Don Giovanni 2005 

  Vincent Don Giovanni 2005
  A zeneszerző genius születésének 250. évfordulóját ünnepeljük 2006-ban. A jubileum nemcsak lehetőség, de alkalom is arra, hogy e rendkívüli zeneszerzőről megemlékezzünk, ünnepeljük és az évfordulón a genius emlékét kiemelkedő teljesítményekkel is megpróbáljuk kihangsúlyozni.
  Ilyennek szeretnénk tudni ezt a pezsgőválogatást, amely az egyik leghíresebb Mozart mű alapján neveztetett el Don Giovanni pezsgőnek. A pezsgő Cuvée három alapbor házasításából született: a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és az Irsai Olivér.
   
  Karakteres, mint a Chardonnay , illatos és kellemes, mint az Irsai és hangulatában, arculatában változó, mint a Sauvignon Blanc. Minden ízében a hódító, csábító, varázslatos Don Giovannit testesíti meg a pezsgő. Száraz pezsgő, 24 g/L cukortartalommal állítjuk be az expedíciós likőrrel !
   
   

  Spanyolország

  Mint ahogy Franciaországban sem viselheti a Champagne nevet bármelyik habzóbor, úgy Spanyolországban is szigorú előírások szabályozzák, hogy mely pezsgő címkéjére kerülhet a Cava elnevezés. (kizárólag a megjelölt hat borvidék valamelyikéről származó szőlőből, palackos erjesztéssel készült és minimum 9 hónapon át érlelt pezsgőt lehet cava-nak titulálni).
   
  JosepRaventós (1824-85) volt az első borász, aki Spanyolországban pezsgőgyártásba kezdett egy franciaországi üzleti látogatása után, melynek eredeti célja az volt, hogy borainak francia piacot szerezzen, de miután Champagne tartományban megismerte a pezsgőkészítés technológiáját, hazatérve Spanyolországba jómaga is belefogott ebbe a mesterségbe.
   
  1872-ben õ volt az első gyártója az akkor még "xampán"-nak nevezett, később cava-ra módosított pezsgőnek, mely olyan annyira közkedveltté vált, hogy manapság több, mint200 millió üveg spanyol pezsgőt állítanak elő évente. A termelés nagy része Katalóniában folyik (Penedés régióban), de természetesen fogyasztói, kedvelői egész Spanyolországban, sőt világszerte vannak.
   
  A cavaeredetiségét a dugó szemrevételezésével tudod ellenőrizni, melyen minden esetben egy 4 ágú csillag szerepel.
   
  Két leghíresebb márka a Codorniu illetve a Freixenet, mely már Magyarországon is beszerezhető. Természetesen létezik félszáraz, száraz, félédes, édes változat is a cukortartalma szerint, valamint "Reserva" (18-30 hónapig érlelődik) és "Granreserva" (több, mint 30 hónapig érlelik) változat is. 
    

  Codorníu 

  A Codorníu család borász vállalkozása a XVI. század közepén kezdődött. Egy abból az időből származó okiratban olvasható, hogy a család már rendelkezett néhány borkészítéshez szükséges eszközzel és géppel. 1659-ben Anna Codorníu férjhez ment Manuel Raventóshoz és a jelentős borkészítési hagyományokkal rendelkező családok egyesültek. 1872-ben JosepRaventós először készítettCava-tSpanyolországban a "hagyományos módszerrel" és teljesen új iparágat alakított ki a Penedésvidéken. A XX. században a Codorníu pincészet Penedésmeghatározó borászatává vált, mely a mai napig is őrzi vezető pozícióját, mindig kimagaslóan jó minőségű Cava-ival. 
   

  CodorníuAnna De CodorníuBrut 

  CodorníuAnna De CodorníuBrut
  Megjelenése halvány szalmasárga, csillogóan tiszta. Finom buborékai hosszan és folyamatosan gyöngyöznek. Illatában trópusi gyümölcs, ananász, citrus, grapefruit és lime aromák dominálnak. 
   

   

   

   

   

   

   

  CodorníuAnna De CodorníuRoséBrut 

  CodorníuAnna De CodorníuRoséBrut
  Színe cseresznyepiros, finom buborékai hosszan és folyamatosan gyöngyöznek. Illatában piros húsú gyümölcsök aromáit fedezhetjük fel, szamóca, cseresznye, erdei gyümölcsök. Megkóstolva frissítőnek, jól kiegyensúlyozottnak és elegánsnak érezzük. 
   

   

   

   

   

   

   

  CodorníuSeleccionRaventosBrut 

  CodorníuSeleccionRaventosBrut
  A Codorníu pincészet ezt a Cava-t nagyon sokáig csak a családi összejövetelekre őrizgette. Forgalomba hozatala után igen gyorsan nemzetközi sikereket ért el. Nem csoda, hiszen ez a pezsgő minden erénnyel rendelkezik, amivel egy jó Cava-nak rendelkeznie kell. Intenzív és kifinomult ízvilága, könnyed szén-dioxid tartalma és zamatgazdagsága teszi tökéletessé. Bár ezt a pezsgőt is a Champagne-i módszerrel készítették, nem lehet összehasonlítani a két ízvilágot, hiszen az ebben rejlő zamatok tipikusan mediterrán jelleget adnak a Cava-nak. Ízében testes, hosszantartó buborékokkal, mégis könnyed, elegáns pezsgő. 
   

   

   

  CodorníuPinot Noir RoséBrut 

  CodorníuPinot Noir RoséBrut
  Spanyolország első rozé Cava-ja teljes egészében Pinot Noir fajtából készült. Az éjszakai szüretelést követően az erjesztést acéltartályokban végezték, majd a második erjesztéshez palackokba töltötték az alapbort, az érlelési folyamat legkevesebb 9 hónapig tart. Színe halvány cseresznyepiros. Ez a brutCava erdei gyümölcsök karakterének széles választékát kínálja, citrusos befejezéssel, ami a figyelemre méltó egyéniségét hangsúlyozza. Megkóstolva hihetetlenül friss citrus ízeket érzünk. Különleges események ünnepléséhez javasoljuk fogyasztani. 
   
   

   

   

   

  Freixenet 

  Ha a pezsgőfogyasztás kerül szóba, az emberek többsége elsőként valószínűleg a francia nedűre és a Champagne borvidékre asszociál. Azonban a spanyolok, pontosabban a katalánok büszkesége a "Cava", katalán szó, jelentése pince, pincészet), ugyanúgy az eredet és a minőség szinonimája, mint a champagne.
   
  Freixenet ("frezsenet") az egyik leghíresebb és legnagyobb Cava ház Spanyolországban, és egyben a világ legnagyobb Cava exportőre is. Méretben, minőségben és jelentőségben a francia Moet&Chandon-hoz hasonlítható. A "Champagne"-hoz hasonlóan a spanyol "Cava" (palackos erjesztésű pezsgő) is államilag ellenőrzött szigorú előírások betartásával készül a "MétodoTradicional" módszerrel. Köszönhetően az évi 2500 órányi napsütésnek a Freixenet savtartalma alacsony így fogyasztása még kellemesebb élményt biztosít.
    

  Történelem 

  Az 1889-ben családi vállalkozásként induló pincészet mára már katalán szimbólumnak számít, amelyre ugyanakkor egész Spanyolország büszkén tekint. Ezt jól jelzi, hogy Fülöp herceg esküvőjén a cégcsoporthoz tartozó pincészet termékét, a SeguraViudasBrutVintage-t (amely ma már VintageReserva néven kapható) találták alkalmasnak a koccintásra; méghozzá egy 122 Cavát érintő vakkóstolás után. Köszönhetően a kiváló termékeknek, valamint a következetes marketing munkának, ma a Freixenet kategóriájában piacvezető, a legnagyobb mennyiségben vásárolt palackos erjesztésü pezsgő. Ezt a pozíciót az elmúlt harminc év alatt tudta kivívni úgy, hogy mind a mai napig családi vállalkozásként működik. Mára már három földrészen találhatóak képviseletei, 140 országba exportálja termékeit, éves eladása pedig 200 millió üveg körül van, ezek a méretek a hagyománytiszteletnek köszönhetően mégsem mentek a minőség rovására. 
   

  Métodtradicional 

  AFreixenetCava a "MétodoTradicional", vagyis palackos erjesztéssel készül, ami annyit jelent, hogy a második erjesztés, a buborék képzés és az érlelés folyamata ugyan abban az üvegben megy végbe, amit kinyitnak akár otthon, egy étteremben, vagy bárhol ahol élvezni szeretnének pohár Freixenetet. Ez egy rendkívül időigényes folyamat, de a végeredmény megéri! A tradicionális eljárás folyamatát évszázadok óta használják pezsgő készítéséhez, ami garantálja a legmagasabb minőséget, gazdag ízekkel és finom, egyenletesen felszálló buborékokkal. A Freixenet kizárólag ezen eljárással készül, biztosítva az állandó és kiváló minőséget minden palackban. 
    

  Németország

  A német minőségi pezsgő a Sekt. A termékek 95%ban tank erjesztéssel, kis mennyiségben tardícionális eljárással készül. Ezen kívül készül olcsóbb, CO2 hozzáadásával habzó bor, gyöngyözőbor. A Sekt 90 %-a spanyol, francia vagy olasz import borből készül. Csak akkor lehet Német Sektként címkézni, ha kizárólag német szőlőből készült és a 13 német minőségi borvidék egyikéből származik.
   
  A pezsgő készítéshez gyakran használják fel a Riselinget, Pinotblanc-t, Pinotgris-t és a Pinot Noir szőlő fajtát.
   
  A Német pezsgőtermelés 1826-ra nyúlik vissza, amikor G. C. Kessler& Co. alakult. A 19.századtól az alábbi módon használták a pezsgő kifejezést: "Mousseux", "Sect" , "Champagne", majd az Európai Uniós szabályozást még megelőzően az 1919-es versailles-i szerződés megtiltotta Németországnak a Champagne szó használatát.
   

  Henkell&Co. Pezsgőpincészet 

  Az egyik vezető pezsgő , bor és égetett szesz gyártó nem Németországban hanem egész Európában, illetve jelen van 18 különböző országban. Székhelye Wiesbaden-Biebrich-ben található.
  A cég alapítása egészen 1832-re nyúlik vissza, amikor Adam Henkell megalapította a Henkell&Cie pezsgő pincészetet, valamint 1864-re mikor Johann Jacob Söhnlein megalapította a SöhnleinRheingoldKG-t. 
   

  HenkellTrocken 

  Évtizedek óta Németország legismertebb pezsgő márkája, kiváló hírnévnek örvend világszerte is. A pezsgő az elegancia megtestesítője, különleges rendezvények tökéletes kísérőjeHenkellTrocken egy klasszikus száraz, teljesen érett, elegáns pezsgő, lágy virágos, borsos illattal. 
    

  Olaszország

  Egész Olaszország szerte készül pezsgő, de a világpiacon a leggyakrabban látott a Franciacorta Lombardiából, az AstiPiedmontból, LambruscoEmilia-ból és a ProseccoVenetóból. A Trento DOC is nagyon népszerű. Amíg a Franciacorta tradicionális eljárással, addig a legtöbb olasz pezsgő különösen az Asti és a Prosecco tankerjesztéssel készül. Az Asti egy édes, Moscato szőlőből készült pezsgő, mely alacsony alkoholtartalmáról híres, amely 8%. Itt a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.
   
  A Franciacorta régió ad otthona az olasz pezsgő előállítás legnagyobb szegmensének. Túlnyomórészt Chardonnayból és PinotNoir-ból készül.
   
  A Trento DOC olyan megnevezése a fehér és rosépezsgőknek , amik tradicionális eljárással készülnek. Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc and PinotMeunier szőlőt használnak fel. Szigorú hozamkorlátozás van. A nem évjáratos boroknak 15 hónapot, az évjáratos boroknak 24 hónapot és a riserva-nak 36 hónapot kell finomseprőn pihennie.
   
  Minimum alkohol tartalom 11,5%, 12% a riserva tekintetében. 
    

  Ferrari és Lunelli 

  Két név, egy történet
  Az embernek igazán ecsetté kellene alakítania a tollát, hogy Trentino varázsszíneibe mártva elmondhassuk annak az embernek a történetét, aki arról álmodott, hogy Olaszországban termelhesse a legkiválóbb francia champagne-i pezsgő méltó párját.
   
  Ez az ember Giulio Ferrari volt, a szakavatott, fáradhatatlan borász, aki San Micheleall’Adige Birodalmi Királyi Mezőgazdasági Főiskoláján végzett mielőtt a nagynevű Montpellieri Szőlészeti Iskola diákja, majd a borkészítés kémiáját tanulta a rajnai Geisenheimben. Ezután Epernay-be, a pezsgő fellegvárába ment, hogy kifürkéssze titkait és átültesse őket hazájába, Trentinóba. Amikor végül 1902-ben visszatért Trentóba, hihetetlen vonzerejű szülőföldjére, életre hívta a Ferrarit: erősen korlátozott számban készült, szigorúan válogatott, megfizethetetlen árú pezsgőit, amelyekből mégsem volt soha elég ahhoz, hogy számos csodálójának igényeit kielégítse. Az embernek időgéppé kellene alakítania emlékeit ahhoz, hogy elregélhesse a család hosszú-hosszú történetét, akik vállalták ezt a kihívást és álmot építettek belőle: egy olyan álmot, amely addig nőtt, amíg a legfényesebb csillag lett a pezsgőkészítés nagy klasszikus eljárásának égboltján. E család neve pedig Lunelli. 1952-ben az apa, Bruno vásárolta meg a Ferrari márkát Giuliótól, óriási pénzügyi befektetését kizárólag meggyőződése és talán az a jövőkép támasztotta alá, amely őt ebben a kalandban éltette.
    

  FerrariRosé 

  FerrariRosé
  A föld és a nap dalának elnémult hangjai oldódnak fel ebben a rózsaszínű borban, hogy azután az új érzelmek kristálytiszta átlátszóságában mutassák meg magukat ismét. A Pinot Noir és a Chardonnay kifinomult házassága, a Lunelliek családi művészeinek rózsaszín pohárköszöntője a cuvée esztétáinak tiszteletére. Szőlőfajta: Szeptember közepén kézzel szedett 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay
    

   

   

   

   

   

   

  FerrariPerlé 2006 

  FerrariPerlé 2006
  Az egyedülálló elegancia gyümölcséből, a Lunelli-birtokok nemes szőlőskertjeiből DomPerignon klasszikus Blanc de Blancs eljárásával készült évjáratos pezsgő, amely a világ minden pontján beszédtéma. Ferrari Perlé: élmény, amit ízlelni kell. Blanc de Blancs (fehér szőlőből fehér bor) eljárással kizárólag a Lunelli-birtokokon termő fehér Chardonnay szőlőből készült, minden kétséget kizáróan remekmű. A palackban hosszú ideig tartó érés után válik az elegancia, az üdeség és a harmonikus összetettség szintézisévé. Szőlőfajta: Szeptember derekán kézzel szüretelt és a legnagyobb szigorral válogatott Chardonnay szőlő. 
   

   

   

   

   

   

  FerrariRiservaLunelli 2004 

  FerrariRiservaLunelli 2004
  A pezsgőspohár csillogó kristályában a napsütötte lankákon aranyra érlelt, évjáratos Chardonnay szőlők, amelyeket majd háromezer napon át simogattak a borélesztők, árnyalta ízét a szigorú fa, elegánsan kergetőznek a zamatok vidám örvénylésében. 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  FerrariGiulioRiserva 2001 

  FerrariGiulioRiserva 2001
  Trento DOC

  Ha a címkén szereplő név nem a képzelet szülötte, hanem egy legendát, tekintélyt, érzelmeket hordozó kézjegy, akkor talán valami egészen különleges, kézműves termésről, ’cru’-ről van szó. Ó nem, a „talán” szó mit keres itt? A kétely árnyéka sem férhet hozzá, semmihez nem fogható, felülmúlja 
   
  A Prosecco tank eljárással készül, így az előállítása költséghatékonyabb.
   
  A prosecco nem csak Olaszország határain belül örvend óriási népszerűségnek. Noha az olaszok nemzeti italaként tartják számon, a világ bármely pontján szívesen fogyasztják, az utóbbi években nálunk is egyre többet fedezhetünk föl belőle a borszaküzletek polcain.
   
  A legnépszerűbb alapanyaga a prosecco szőlő, amely a Velencétől alig ötven kilométerre, Valdobbiadene és Conegliano között láncot alkotó dombok lejtőin dokumentálhatóan kétszáz éve jól érzi magát.
   
  A prosecco védett eredetű (DOC) fajta, ennek értelmében a prosecco szőlő kizárólag a törvényben meghatározott területekről származhat
   

  Hogyan készül a prosecco? 

  A folyamatot valahogy így kell elképzelnünk: a mustot először rozsdamentes acéltartályokban 5-10 fokon ülepítik, majd 10-12 óra elteltével az ülepített mustot elválasztják a seprűtől, és kezdetét veszi az erjesztés.
   
  Az erjedés 18-20 fokon körülbelül 15-20 napig tart. Ezután a letisztult, kierjedt alapborokat homogenizálják, az akkor még csendes borhoz cukrot és természetes élesztőt adagolnak. Ekkor ismét beindul az erjedés, amelynek hatására kialakul a prosecco természetes szénsavtartalma és a szőlőfajtára jellemző kedves, szinte muskotályos aromavilág.
   
  A második erjedést a kívánt pillanatban gyors lehűtéssel megállítják, végül következhet a palackozás.
    

  Astoria 

  1987-ben alapította egy több generációs borkészítő családból Paolo és GiorgioPolegato, akik büszkék termékeik minőségére.
   
  Astoria terméket szolgálnak fel a legelőkelőbb éttermekben, borbárokban. Az értékesítés Valdobbiadene szívében történik.
   
  Olaszország egyik legszebb szőlőtermelő területén, 40 hektáron gazdálkodnak.
   
  ProseccoMillesimato DOCG és RefrontoloPassito DOCG a pincészet ékszerei, amik számos nagy díjat elhozták már nemzetközi borversenyekről. 
   

  Prosecco Astoria Lounge Classic 

  Prosecco Astoria Lounge Classic
  90%ban prosecco és 10% ban chardonnay, illatában gyümölcsös. Egy friss prosecco lágy savakkal. Kíválló aperitifként, de egész este is fogyasztható. 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Prosecco Astoria 9.5 ColdWine 

  Prosecco Astoria 9.5 ColdWine
  Egy fantasztikus Prosecco! A Prosecco és Chardonnay szőlő a technológiailag értességi állapotban lett szüretelve, így kevesebb cukrot tartalmazva alacsony alkohol potenciával rendelkezik: 9,5%
    

   

   

   

   

   

   

  Zonin 

  A Zonina legnagyobb, magántulajdonban lévő borászat Olaszországban. A család 7. generációja irányítja a vállalkozást, GianniZonin vezetésével.
   
  Valamennyi ültetvényükön a saját maguk által megtermelt szőlőt használják fel borkészítéshez.
  Jelenleg 7 különböző borvidéken, 11 birtokuk van, összesen 2000 ha telepített szőlőültetvénnyel.
    

  ZoninProseccoSpumanteBrut 

  ZoninProseccoSpumanteBrut
  Veneto-ból származik, 100% Prosecco szőlőfajtából készült, tartályos erjesztéssel. Többi Prosecco-val ellentétben pezsgő és nem gyöngyöző bor. Illatában intenzív gyümölcs és virág aromák vannak. Ízében szintén a gyümölcsösség és a virágos jegyek dominálnak, prosecco-ra jellemző mandula aromával kiegészítve. 
   

   

   

   

   

   

  ZoninProseccoSpumanteSpecialCuvée

  ZoninProseccoSpumanteSpecialCuvée

  A legtöbb Proseccotól eltérően Glera szőlőfajta terméséből készült, tartály erjesztéssel. Intenzív gyümölcsös karakterű pezsgő, alma és virág aromákal. Ízében a gyümölcsösség dominál, mandula jegyekkel kiegészítve 
   

   

   

   

   

   

   

  ZoninRoséBrut 

  ZoninRoséBrut
  NerelloMascalese fajtából, tartályos erjesztéssel készült pezsgő. Illatában és ízében egyaránt a gyümölcsös jegyek, alma, szamóca és a virág aromák dominálnak.
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés