A pezsgő egy olyan típusú bor, amely esetében a bor második érése magában palackban történik. Az alapborok (cuvée) egy különleges eljárással, az úgynevezett tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítésével szénsavassá válnak.
Körülbelül a XVI. század óta készülnek szénsav tartalmú italok Franciaországban
Az első pezsgőt a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon állította elő (1670-1715 között)
Flute pohár megjelenése (talpas, magas, keskeny)
XIX. században madame Veuve Clicquot kifejlesztette a degorzsálást
XIX. század elején kialakult a korízlésnek megfelelő cukortartalom:
Európa 160-180 g/l
Oroszország 200-250 g/l
Anglia 25-60 g/l
XIX.század végére Brut pezsgő hódított angol hatásra
1750-1790 között számos pezsgőgyár épült Champagne területén Moët et Chandon, Veuve Clicquot, Mumm,
XVIII. században Európa többi országában is elkezdődött pezsgőkészítés
Magyarországon, 1825-ben Pozsonyban a Hubert pezsgőgyár volt az első